BENJAMIN CROFT – WE ARE HERE TO HELP

Artiest info
Website
facebook
Label: Galactic Receiver Music
 

Benjamin Croft is een Britse componist, producer en keyboardsspeler die zijn muziek speelt op allerlei soorten piano’s, keyboards en orgels. Voor de kenners: op zijn nieuwe plaat “We Are Here To Help” zijn dat de diverse instrumenten Arp Odyssey, Fender Rhodes, Hammond B3/C3, Mellotron M4000, Minimoog Model D, Moog One, Oberheim OB-X en OB-Xa, Matrix 12, Sequential Circuits Prophet 5 en 10, Steinway Grand Piano, Roland Jupiter 8, Wurlitzer 200A en Yamaha CS-80.

Het nieuwe album werd ook door Benjamin Croft zelf gecomponeerd, geproducet en gearrangeerd terwijl de songteksten voor vier nummers geschreven werden door de Londense singer-songwriter Marsha Swanson die gekend is om haar intelligente teksten die bij de luisteraars willen aanzetten tot nadenken over het bezongen onderwerp. De plaatopname gebeurde tussen maart en december 2022 in vier verschillende studio’s in Londen en Brighton.

Andere instrumentalisten die aan de opname van de acht tracks op deze door jazz- en metalmuziek beïnvloede progressieve rockplaat hebben meegewerkt zijn Greg Howe op leadgitaar, Mike Stern, Per Nilsson, Frank Gambale en Carter Arrington op andere gitaren, Stuart Hamm, Billy Sheehan, Flo Moore en Dave Marks op basgitaar en Marco Minnemann en Simon Phillips op drums. De invloeden van progrockgroepen uit de jaren ’60 en ’70 als ’Yes’, ‘Genesis’, ‘King Crimson’ en ‘Pink Floyd’ zijn duidelijk hoorbaar in al deze nummers op “We Are Here To Help”.

De epische zangpartijen bij de vier gezongen tracks worden verzorgd door de Amerikaanse zanger Jeff Scott Soto (van ‘Yngwie Malmsteen’ en ‘Journey’) op de titeltrack “We Are Here To Help” (zie eerste video) en “She Flies Softly On” en door de Britse zangeres Lynsey Ward (van de band ‘Exploring Birdsong’) op de nummers “Caught In The Flypaper” en “Wrestling With Plato” dat u op de tweede video kunt beluisteren.

(valsam)